La santé du carlin
EERSTE HULP BIJ ONGEVALLEN VOOR MOPSEN/HONDEN
Zaterdag, 14 december 2024 om 13u30 te Ninove
We worden er liever niet mee geconfronteerd maar helaas worden onze mopsjes wel eens ziek of raken ze gekwetst.
Samen met dierenarts Ilke Alaerts en gedragspecialist Katrien Goetschalckx overlopen we heel wat onderwerpen:
Wat is 'spoed' en wat niet? Welke parameters kan je doorgeven aan jouw dierenarts als je belt? Wat zit er in de huisapotheek voor je hond, en wat neem je mee als je op reis gaat? Wat zijn de meest voorkomende spoedgevallen en wat kan je zelf doen? Hoe werkt pijn en hoe herken je pijn bij jouw hond? Hoe vervoer je jouw hond in een acute noodsituatie veilig naar de dierenarts?
Praktisch:
- Ontvangst vanaf 13u, start lezing om 13u30 (in het Nederlands)
- Locatie: zaal PAX, Appelterre-Dorp 13, 9400 Ninove
- Prijs: € 25 voor BPDC leden en € 35 voor niet-leden (1 drankje inbegrepen)
- Inschrijven en info bij
- Betaling gelijktijdig bij inschrijving op rekening BPDC: BE24 0680 9551 7038
Wij hopen u talrijk aanwezig te zien!
Het bestuur
De mopshond staat tegenwoordig in een negatief daglicht, dat is jammer en ook onterecht daar een verantwoorde fokker zijn verantwoordelijkheid neemt en ook de gezondheidstesten bij zijn Mopshond laat uitvoeren.
Vanuit onze vereniging zijn wij al vanaf 2013 bezig alles in kaart te brengen.
Hieronder is alles te volgen.
2019
27 juni 2019
Deze namiddag hebben Brigitte Sabbe, secretaris Belgian Pug Dog Club en André De Bruyn, penningmeester Belgian Pug Dog Club deze presentatie door Dhr Arnold Jacques = Vlaamse fokkerijcommissie bijgewoond.
Dit op uitnodiging van de Vlaamse Fokkerijcommissie. (Van elke rasclub werden er maximum 2 afgevaardigden verwacht)
Naar aanleiding van Nationale Nieuwuitzending van oktober 2018, Lees meer
Wij willen graag bewijzen dat mopshonden, gefokt door een verantwoorde fokker, wel degelijk gezond kunnen zijn en met de grootste zorg de combinaties worden uitgezocht!
Presentatie van de Vlaamse fokkerijcommissie
29 mei 2019
Studieavond “Brachycefale rassen onder druk”
Hier wordt de BOAS test voorgesteld waaraan samenwerkten Dhr Arnold Jacques Voorzitter Vlaamse fokkerijcommissie, Dhr Dimitry Van Raamsdonk Voorzitter KBKFB (Franse Bulldog) , Mevr. Ingrid Mylemans Voorzitter BPDC en Mevr. Brigitte Baert-Sabbe Ondervoorzitter / Secretaris BPDC.
Lees meer over BOAS
Dr. Hildeward Hoenderkerken NL, geeft een deskundige uitleg gegevens over BOAS bij brachycefale rassen.
13 mei 2019
Uitnodiging studieavond "Brachycefale rassen onder druk"
Beste,
Hierbij nodigen wij u als fokker en/of liefhebber van de mopshond uit op een studieavond “Brachycefale rassen onder druk” Deze gaat door op woensdag 29 mei 2019 om 19.30u stipt! Locatie: Gildenhuis, Ciamberlanidreef 92 te 9120 Beveren.
2018
17 december 2018
Wij ontvangen een nieuwsbrief van Nationale Fokkerijcommissie i.v.m. rasfiches en registratie gezondheidsuitslagen.
De volgende gezondheidstesten worden opgenomen in de rasfiche bij de mopshond:
- Degenerative Myelophaty, DM (H673)+(H806)
- PDE (Pug Dog Encephalitis) (DNA)
- Patella links
- Patella rechts
De door ons gevraagde Hemivertebra RX werd niet opgenomen. Uiteraard is elke fokker vrij om meer dan de opgenomen testen te laten doen.
De fokker/eigenaar kan uitslagen van deze gezondheidstesten uploaden op de site van KMSH bij desbetreffende hond. Nieuwe karakteristieken moeten eerst gevalideerd worden vooraleer ze zichtbaar zijn.
Indien een fokker meer/andere gezondheidstesten doet kan men deze doormailen naar:
Nieuwe karakteristieken moeten eerst gevalideerd worden vooraleer ze zichtbaar zijn.
De KMSH gaat in de toekomst van start met 3 categorieën van stambomen.
20 oktober 2018
De reportage “Dierenartsen roepen op Koop geen kortsnuitige rassen” te zien in het journaal op TV één. Hierin wordt afwisselend een dierenarts aan het woord gelaten contra mopshond/kortsnuitige rassen door ademhalingsproblemen bij deze rassen en Dhr. Arnold Jacques, Dhr. Sammy Baert en Mevr. Brigitte Baert-Sabbe Pro mopshond/kortsnuitige rassen. Eveneens worden beelden uitgezonden van 3 van onze mopshondjes die stappen, rennen, springen enz. en dit zonder maar 1 keer te hijgen. Uiteraard wordt het interview ingekort, maar TV één houdt woord en de reportage kan als positief beoordeeld worden.
Conclusie: we zijn heel goed uit de debat in Gent gekomen, het gevolg is dat de pers er niet erg veel ruchtbaarheid aan gegeven heeft, en dat het momenteel terug rustig is...
Brigitte mailt de leden op de maillist en plaatst een bericht op de BPDC facebookpagina asap zodat zoveel mogelijk leden deze reportage kunnen bekijken.
19 oktober 2018
Brigitte Baert-Sabbe opgebeld door Dhr. Arnold Jacques voorzitter Nationale Fokkerijcommissie met de vraag om met een 3-tal gezonde mopshonden aanwezig te zijn op zaterdagnamiddag 20 oktober 2018 te Gent zodat Dhr. Luc De Smet (Journalist TV één) alsnog ons kan interviewen en gezonde mopshonden in beeld kan brengen.
18 oktober 2018
Brigitte Baert-Sabbe opgebeld door Dhr. Arnold Jacques voorzitter Nationale Fokkerijcommissie en informeert haar dat hij samen met Dhr. Sven Wastyn (KMSH) uitgenodigd werd om de mopshond te “verdedigen” op de dierenartsenconferentie te Gent. Hij zal haar verder op de hoogte brengen van het gebeuren aangezien het niet toegestaan werd aan voorzitter en/of ondervoorzitter BPDC aanwezig te zijn.
16 oktober 2018
Brigitte Baert-Sabbe opgebeld door Dhr. Luc De Smet, Journalist TV één (nationale televisiezender) met de vraag of hij haar als ondervoorzitter/secretaris van de BPDC mag komen interviewen i.v.m. de gezondheidsproblemen bij de kortsnuitige rassen en dan vooral bij de mopshond. Hij verteld aan de telefoon dat een dierenartsenconferentie hierover zal doorgaan te Gent en dat hij ook onze zijde van het verhaal wil kennen. Brigitte antwoord hem dat zij niet wenst mee te werken aan een programma waarin onze mopshond en andere kortsnuitige rassen weerom in de negativiteit geplaatst gaan worden. Dhr. De Smet verzekerd Brigitte dat dit zeker niet de bedoeling van TV één is en dat net daarom hij onze zijde van het verhaal wil horen. Brigitte zegt dat wij ook nog een voorzitter nl. Mevr. Ingrid Mylemans hebben en dat hij haar eventueel hierover kan contacteren aangezien zij de eerste en toen enige persoon was die de mopshond met stamboom in België importeerde en ermee begon te fokken. Brigitte zegt tevens dat ze het jammer vindt dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen mopshonden met en zonder stamboom aangezien de Belgian Pug Dog Club, de KMSH en de Nationale fokkerijcommissie hard aan het werk is om gezondheidstesten in te voeren bij het fokken van rashonden met stamboom.
Dhr. De Smet zegt dat hij de voorzitter niet kon bereiken en vraagt of deze mevrouw even mondig is over de mopshond als Brigitte. Brigitte zegt hem dat eventueel bereid is om samen met voorzitter deel te nemen aan een interview.
19 juni 2018
Brigitte Baert-Sabbe deel aan de rondleiding en infonamiddag in het labo Zoolyx te Aalst. Hierover wordt er allerhande info verschaft over genetica en tal van testen zoals bv. opsporing van infectieziekten, progesteron, kleurenvererving, vachtvererving enz.
28 april 2018
(Dag voor de BPDC rasspeciale met CAC) nemen Brigitte Baert-Sabbe en André De Bruyn deel aan de infodag te Brussel i.v.m. fokken, gezondheidstesten, nieuwe reglementering bij het fokken van honden met LOSH-stamboom georganiseerd door KMSH en Nationale Fokkerijcommissie. (Voorheen Vlaamse Fokkerijcommissie)
16 januari 2018:
Tot op heden, bij het maken van die verslag is er nog geen reactie gekomen i.v.m. de aanpassing van de rasfiche en de gevraagde gezondheidstesten voor de mopshond.
Onze bestuursleden zijn dus druk bezig met de gezondheid van onze mopshonden. Al kunnen we nog zoveel gezondheidstesten doen, we zullen nooit kunnen uitsluiten dat mopshonden ziek worden. Net zoals de mens is onze geliefde mopshond jammer genoeg niet vrij van ziekte.
De Vlaamse Fokkerijcommissie schrijft voor om zowel onze fokdieren te testen op de voorgeschreven testen die in de rasfiche zullen staan zodra deze door hun aanvaard wordt, maar aan de andere kant ook onze genenpoel te verbreden. Dit betekent o.a. om niet enkel met kampioen- of showmopsen te fokken.
2017
24 november 2017:
Brigitte (secretariaat) krijgt een mail van Vlaamse fokkerijcommissie dat onze ingediende rasfiche geëvalueerd werd. Hierop staat enkel Patella Luxatie. Er is een mogelijkheid om voor 01/12/2017 onze opmerkingen in te sturen en onze voorstellen tot aanpassing van deze rasfiche te staven.
Brigitte reageert onmiddellijk wat met de 2 ander voorgestelde gezondheidstesten?
Dhr. Arnold Jacques laat weten:
- dat dat rasfiche een voorontwerp is
- vraagt om info bij welke labo’s DNA test ivm PDE/NME kan gedaan worden en wat de kostprijs hiervan is.
- Wat de kostprijs van de RX is i.v.m. HV is en hoeveel % van de fokkers dit momenteel laat doen.
- Brigitte geeft deze info door.
23 augustus 2017:
19.30u Vergadering te Oudenaarde:
Samen met Dhr. Arnold Jacques, Voorzitter Vlaamse Fokkerijcommissie, Dhr. Dimitry Van Raamdonk, Voorzitter Belgische Franse Bulldoggenclub BKFB, Dhr. Dirk Soomers, bestuurslid Engelse Bulldoggenclub BEBD vergaderen Ingrid Mylemans en Brigitte Baert-Sabbe over de gezondheidsproblemen bij de brachycefale rassen. Wij zullen in de toekomst contact houden met mekaar.
Na 22 februari 2017:
De meerderheid van onze Belgische fokkers en zelfs enkele Nederlandse fokkers mailen aan Brigitte welke gezondheidstesten ze al dan niet doen. Het is uiteraard niet de bedoeling om mee te delen welke fokker welke testen al dan niet laat doen.
Aan de hand van de ontvangen mails van onze fokkers, wordt door het bestuur besproken welke gezondheidstesten er reeds gedaan worden en aan de hand daarvan en persoonlijke kennis en ervaringen het beste in de rasfiche opgenomen zouden worden. Brigitte maakt de rasfiche op en zend deze ter goedkeuring naar voltallige BPDCbestuur en 31 maart 2017:
Dus voor april 2017 zoals oorspronkelijk gevraagd werd, tijdig in bij de Voorzitter van de Vlaamse fokkerijcommissie, Dhr. Arnold Jacques.
Op aanraden van de Vlaamse fokkerijcommissie worden de gezondheidstesten beperkt tot 3. In de toekomst kan er nog altijd een test bijkomen of door evolutie van bepaald gezondheidsprobleem wegvallen.
De volgende testen worden aangevraagd:
- Patella Luxatie (knieën), 1 x vanaf de leeftijd van 12 maanden
- Hemivertebra
Dit is een erfelijke congenitale aandoening. Bij deze aandoening is er een misvorming van de wervels. De wervels hebben een wigvorm in plaats van een rechthoekige vorm in zijaanzicht Deze aandoening leidt bij de meeste honden tot verlamming!
Bij dierenarts door radiografie opnames van de rug.
Fokadvies: Met deze dieren NIET fokken
- Pug Dog Encephalitis (PDE) / Necrotizing Meningoencephalitis (NME)
Dit is een inflammatoire storing van het centrale zenuwstelsel dat meestal progressief en fataal is.
PDE is een auto immuun ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Honden getroffen door PDE sterven meestal binnen de 3 à 6 maanden na de eerste symptomen.
1 x voor de eerste keer fokken met deze reu of teef
In labo door hetzij swab hetzij door bloedstaal.
8 februari 2017:
Brigitte Baert-Sabbe (secretariaat) zend aan alle leden een mail via maillist met de vraag aan de fokkers om ons mee te delen voor 22 februari
- of ze al dan niet gezondheidstesten laten doen met hun fokdieren
- hoe deze gedaan worden (bv. via bloedstaal, RX,.. )
- waar deze gedaan worden (bv labo, eigen dierenarts,..)
Ook wordt nog eens meegedeeld dat de KMSH een infodag organiseert voor fokkers waarvoor u op voorhand moet inschrijven via KMSH.
Ingrid Mylemans, Brigitte Baert-Sabbe en André De Bruyn nemen uiteraard zelf deel aan deze infodag georganiseerd door KMSH
5 februari 2017:
VDA afgevaardigde voor de BPDC Brigitte Baert-Sabbe woont vergadering van de VDA sectie 3 (sectie 3 = fok van honden niet onderworpen aan werkproeven en windhonden) bij. Daar wordt gevraagd of we als rasclub een voorstel kunnen indienen welke gezondheidstesten voor de mopshond aan te raden zouden zijn en of de BPDC een rasfiche voor de mopshond kan maken.
2013
Nadat enkele bestuursleden er werk van maakten in 2013 om aan fokkers lid van BPDC enkele gezondheidstesten/onderzoeken aan te raden voor men met de mopsen ging fokken, wilden ze deze voorleggen aan de wetenschappelijke commissie van de KMSH om de ondersteuning te vragen dat de KMSH in de toekomst deze gezondheidstesten/onderzoeken zou veralgemenen voor alle fokkers van de mopshond, al dan niet lid zijnde van de BPDC.
Rond die periode namen Ingrid Mylemans, Baert Sammy en Baert-Sabbe Brigitte deel aan een symposium georganiseerd door de wetenschappelijke commissie van de KKUSH over genetica, alsook aan een voordracht over het aanleggen van een database met genetisch materiaal van alle rassen enz.
Deze bestuursleden zullen dit alles blijven opvolgen.
Doch tot op heden werden er nog geen gezondheidstesten/onderzoeken opgelegd door de K.M.S.H. aan onze fokkers.
Hieraan wordt samen met de federale overheid gewerkt.
In Nederland en in Frankrijk is men sinds begin 2014 ook gestart met DNA-analyses bij de honden.
Vele gezondheidsonderzoeken waren nutteloos als deze onderzoeken niet gekoppeld konden worden aan het DNA van desbetreffende mops.
Toen konden wij enkel toejuichen dat een aantal van onze fokkers vrijwillig gezondheidstesten laten uitvoeren bij hun mopsjes waar ze de intentie mee hebben om mee te fokken. Zeker in deze tijden waar de mopshond heelpopulair is, is het de taak van een verantwoorde fokker om geen nesten te fokken omdat er veel vraag naar pupjes is. Maar enkel om te proberen ons ras te verbeteren.